Cesta okolo sveta: Tradičné veľkonočné pokrmy


Tiež už sa tešíte na Veľkú noc a premýšľate, čím by ste ju tento rok ozvláštnili? Môžete kupačov prekvapiť maľovanými prepeličími či pštrosími vajcami, vyšperkovať rodinný recept na plnku napríklad medveďom cesnakom, nechať veľkonočného barančeka hrať všetkými farbami dúhy alebo sa inšpirovať sviatočnými pochúťkami z celého sveta.

Poľsko: posvätená sviatočná hostina a dezert z ohňa



U našich susedov je Veľká noc predovšetkým časom modlitieb a koncom dlhého pôstu. Posvätené sú preto aj niektoré pokrmy na sviatočnej hostine. Na Bielu sobotu mieria do kostolov veriaci s košmi plnými jedla, ktoré po bohoslužbe farár požehná. Telá pôstom vysilených stravníkov poteší pečené jahňacie, pestrý výber klobások aj husté polievky. Sladkú bodku obstará bábovka z kysnutého cesta alebo super kalorický Sekacz – nad ohňom pripravovaný dezert z veľkého množstva vajec, cukru, smotany a múky.

Grécko: lampiónový sprievod, červené vajcia a pečené kozľa


Pravoslávnej Veľkej noci predchádza 40-dňový pôst, po ktorom nasleduje týždeň zasvätený modlitbám, rozjímaniu, lampiónovým sprievodom, rodinným stretávkam a hodovaniu. Stoly zdobia červeno zafarbená vajcia a posvätené zelené ratolesti. Na tanieroch nesmie chýbať kuracia polievka avgolemono, pečené jahňa alebo kozľa, špenátový koláč so syrom, pečené zemiaky s citrónom a oreganom, olivy, tzatziki alebo hroznové listy plnené ryžou. Pre šťastlivcov, ktorým zostane miesto na dezert, je pripravený sladký grécky chlieb, vzdialene pripomínajúci náš mazanec.

Francúzsko: víno, pečienka a hriešne sladké dezerty

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel